Tuesday, October 18, 2011

onigiri love

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My first attempt of making onigiri. ^^

I love, love, love Japanese food. Remeber the other day when I ordered the lens mug? I told you I ordered some Bento Box Accessories as well, and one of them was an Onigiri mold.

Onigiri is a japanese snack, mainly in the shape of triangles, wrapped in seaweed (nori). They are really popular in Japan as well as other asian countries such as Korea and you can buy them pretty much in every convenience store over there. Japanese food chains such as Itsu offer them too but they can easily be made at home. Although I suggest you get yourself some Onigiri molds to get the nice shape perfectly. I made two different types, one with a tuna filling and the other one with egg. Fancy trying? Here is the recepie:

What you will need:

  • A large bowl
  • A hob (preferably with a see through lid)
  • A wooden spatula
  • A large non metallic bowl
  • A fan
  • An onigiri mold

Tuna Filling:

For 10 Onigiri:
300g Sushi rice (does not work with normal rice!)
½ Tin Tuna
1 TableS Mayonnaise
1 TeeS Wasabi
Pepper & Salt

  1. Wash the rice two or three times and rinse the water in between until the water is almost clear.
  2. Add 300ml of water and bring it to the boil. As soon as you see foam bubbling up, turn of the heat and leave to stand for about 15 mins. NEVER TAKE OFF THE LID DURING THE WHOLE PROCESS. Cooking rice without a see through lid is tricky, you will have to trust your gut feeling.
  3. Dain the tuna and mix it with mayo and wasabi. Add salt and pepper accordingly.
  4. Put the rice in a large, non metallic, flat bowl and turn the rice around while fanning it with the other hand to cool it down.
  5. Seperate the rice in ten parts and fill it into the onigiri mold. Add the tuna mix in the middle, fill in some more rice and press together.
  6. Cut out strips of nori and wrap them around the triangles.
  7. Done! ;)

 

                                                                                                                                                                                 

 

Mein erster Onigiri Versuch. ^^

Ich liebe, liebe, liebe Japanisches Essen. Erinnert ihr euch dass ich erwähnt habe lauter Zubehör für Bento Boxen gekauft zu haben? Eines der Dinge in meinem Päckchen aus Kyoto war ein Onigiri Former.

Onigiri ist ein japanischer Reis Snack, meistens in Dreieck Form, der mit getrocknetem Seetang (Nori) umwickelt wird. Onigiri sind in Japan und anderen asiatischen Ländern sehr beliebt und man kann sie dort so ziemlich in jedem Kiosk kaufen. Japanische Restaurant Ketten wie Itsu bieten die kleinen Leckerbissen auch bei uns an aber sie sind im Grunde auch sehr leicht selbst zu machen. Ich würde euch allerdings empfehlen euch die Onigiri Förmchen zu besorgen damit ihr ein ansehnliches Ergebnis bekommt. Ich habe zwei verschiedene Sorten gemacht, wenn ihr auch mal welche probieren wollt habe ich hier ein simples aber leckeres Rezept für euch:

Was ihr braucht:

  • Eine große Schüssel
  • Einen Topf (am besten mit Glasdeckel)
  • Ein großes, flaches, nicht metallisches Gefäß
  • Einen hölzernen Löffel (Shamoji)
  • Einen Fächer
  • Einen Onigiri Former

Für die Füllung benötigt ihr:

Für 10 Onigiri:
300g Sushireis
½ Dose Thunfisch
1 EL Mayonnaise
1 TL Wasabi
Pfeffer & Salz

  1. Den gut abgetropften Thunfisch mit Mayonnaise und Wasabi vermischen. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
  2. Den Reis in einen Topf geben und waschen so oft waschen bis das Wasser fast klar ist (zwischendurch natürlich das Wasser immer wieder abgießen).
  3. Reis mit 300 ml Wasser auf hoher Hitze zum Kochen bringen. Sobald Schaum im Topf aufsteigt, den Herd ausmachen und den Reis für 15 Minuten stehen lassen.
    WICHTIG! Während der Reis kocht und anschließend ruht nie den Deckel abnehmen! Bei einem Metalldeckel muss man ein wenig rumprobieren.
  4. Den Reis in einen großes, flaches, nicht-metallenes Gefäß geben und den Reis mit einem breiten Holzlöffel wenden. Gleichzeitig mit einem Fächer abkühlen.
  5. Den Reis in zehn Portionen teilen und einen Teil ins Förmchen geben, Füllung dazu, wieder Reis und dann zusammendrücken.
  6. Fertig! ;)

31 comments:

  1. I've actually never tried these! They look delicious though so I'll have to try this recipe one day :)

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  2. I've actually never tried these! They look delicious though so I'll have to try this recipe one day :)

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  3. Looks delicious! But I think I wouldn't try doing it on my own, I'd mess up everything lol
    But I'll save the recipe and try to do it with my friend that is obsesseeeeed with Japan :)
    Dolly, xo
    Unicorns, Heels and American Dreams

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  4. These look fantastic - i've never made japanese food despite being addicted!

    The doll on fashion

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  5. sieht sehr gut aus! ist dir anscheinend echt gelungen, ich finde das sieht immer so unglaublich kompliziert aus :D
    xoxo sowmy

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  6. Die sehen total gut aus! Und ich mag Reis ohnehin, also hast du mich schon mal gewonnen :-)

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  7. WOW..looks really yummy!!! ;)

    Evi xoxo

    http://thenotebookofafashionlover.blogspot.com/

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  8. cuteeeeeeeee!well done!seems like you're a competent sushi chef!<3







    xxxx

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  9. OMG; das sieht ja soooo lecker und gekonnt aus !!! WOW !!! ich bin ehrlich beeindruckt, ich hätte für so etwas ja nicht die nötige Geduld!

    Danke auch für deinen lieben Kommentar zu meinem Interview mit SPELL DESIGN; es lag mir nämlich besonders am Herzen und hat viel Arbeit bedeutet.

    Die beiden Designerinnen kenne ich ja persönlich, da ich eine lange Zeit in Australien gelebt habe und ich die beiden kennen- und liebengelernt habe. Sind wirklich zwei ganz besondere Frauen :)

    Liebste Grüße, Cloudy !

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  10. YUMM! this looks really really good!

    should try doing someday!

    will be glad if you follow or atleast pass by <3

    http://danielask.blogspot.com

    xx

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  11. Onigiri is so fun to make <3 they look adorable too

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  12. I know now what I'm going to make Friday!

    xx,

    Sam

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  13. Another cute post dear, really lovely and stunning as usual :))

    Still one thing, could you please please do me a favour and vote for me by liking my photo on this link :)

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150310737991219&set=a.10150310737876219.336775.304442071218&type=1&theater

    It really means a lot to me :) puss puss and huggs from <3 <3

    combo-monster.blogspot.com

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  14. these look professional! really they do! and your last post, wow! that is some incredible makeup!

    Lindsay

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  15. oh
    my god
    that looks SO SO SO SO SOOOOO good

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  16. Looks amazing, I thought these photos were from a restaurant. So clean looking, well done! xx

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  17. Wow, sieht ja wirklich richtig richtig lecker aus! Dein Blog gefällt mir auch ziemlich und ich verfolge dich ab jetzt ;) Würde mich über deinen Besuch auch sehr freuen ♥

    owlspassion.blogspot.com

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  18. so delicate - brilliant snaps! xoxox

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  19. The egg filling looks delicious! I love egg fried rice and it reminds me so much of that. You are talented!

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  20. woww, It looks so good ! =)*

    I loved your blog =)*

    http://itsluckynumberseven.blogspot.com

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  21. Japanese food is the best! those look great :)

    xx
    http://canvasofculture.blogspot.com/

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  22. these look amazing!
    you've made me hungry now...
    you have an amazing blog by the way!
    xxx

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  23. Oh it look so good ! yum ! :)
    Nice photos!
    xoxo

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  24. looks so delicious!
    yummie

    New outfitpost;
    www.mirfashion.blogspot.com

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  25. Well, I must say you did it pretty well! The result looks so yummy!!

    I´m also a huge fan of japanese food! Love sushi!!

    XOXO

    http://somestylestories.blogspot.com

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  26. these look soooo delicious..you should make them with avocadoes too! or smoked salmon :)

    http://oflittlemy.blogspot.com/

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  27. Hi!
    I'll be very glad if you'll be my reader!

    If you want, I subscribe to you too!
    http://mayaferrazkau.blogspot.com/

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